Marcel Weijtenburg

Drumles bij Dom Famularo

Drumles bij Dom Famularo

Ik ben drumleraar voor Stick Around in ‘s-Hertogenbosch. Ik heb mijn opleiding tot drumleraar gevolgd op het conservatorium in Groningen. Daar heb ik les gehad van Win Niemeijer, Arnoud Gerritse, Roy Dackus en Franc Aufdembrinke . Na het conservatorium heb ik les gehad van Robertinho da Silva, Wim de Vries en Dom Famularo. Na verschillende inval baantjes op muziekscholen ben ik er van overtuigd geraakt dat elke leerling het best tot zijn recht komt als hij of zij individueel les krijgt. In 40 minuten is er genoeg ruimte om meer te doen dan alleen maar het huiswerk overhoren en nieuw huiswerk opgeven. Dat schept een rustige werksfeer waar in je prettig les kan geven. Wat bij Stick Around erg belangrijk is, is het feit dat je als leerling op de eerste plaats komt.

Naast Stick Around

Naast het lesgeven voor Stick Around speel ik in verschillende bands. Skunkz, waarmee we een tribute aan Skunk Anansie doen, Bigband B flat speelt bigband jazz traditioneel en modern (daar heb ik ook een arrangement voor geschreven) en het Jasper Peeters quintet. Als freelance invaller heb ik gespeeld met Small talk, Erik Potters, Red cars en Spirit. Ik speelde vijf jaar bij Medicamento. Daarnaast lijd ik twee batucadas  genaamd  Arenis  en Mata cabra. Naast het leiden van deze batucadas schrijf ik ook de meeste liedjes voor deze groepen. Als ik nog tijd over heb, geef ik ook workshops Braziliaanse percussie.

Mijn passie

drumles_rio_2004

Drumles bij Robertinho da Silva

Braziliaanse muziek is in de loop van de jaren een passie van mij geworden. En om het juiste Braziliaanse gevoel te krijgen moet je naar Brazilië! Ik ben daar inmiddels een aantal keren geweest en heb daar een hoop geleerd op percussie gebied. De technieken die ik heb geleerd op de verschillende percussie instrumenten hebben mij ook veel geholpen in het leren drummen van Braziliaanse muziek. Ik heb daar verschillende steden bezocht en daar verschillende keren les gehad. In 2000 en 2004 ben ik in Rio de Janeiro geweest. Daar heb ik repenique en tamborim gespeeld en drum les gehad van Robertinho da Silva.

Tamborim spelen bij Mocidade

Tamborim spelen bij Mocidade

Les in Salvador en Olinda, Brazilië

In januari 2002, ben ik voor de tweede keer in Brazilië geweest. In Salvador heb ik les gehad van de muzikale leiders van de band Olodum. Zij zijn bekend geworden van de samenwerking met Paul Simon en Michael Jackson. Zij spelen samba-reggae. Van deze leraar hebben wij verschillende ritmes geleerd die Olodum speelt. Van Salvador zijn we toen door gereisd naar Olinda. Daar hebben we les gehad in het spelen van maracatu bij Badia. Maracatu is een ritme dat vooral gespeeld wordt in de provincie Pernambuco. Het is een stijl die mij erg aanspreekt en later ben gaan spelen met Mata Cabra. Naast Badia heb ik in Recife ook samengespeeld met Malabares Aparelhos

Van Tango, via jazz tot rock

Niet alleen in het spelen van Braziliaanse muziek ben ik bedreven; ik heb ook gespeeld in allerlei andere bands en speel allerhande stijlen muziek. Op dit moment: small combo jazz, met of zonder zangeres, bigband jazz, rock, samba en maracatu. Maar ik heb ook tango gespeeld en heb interesse in muziek die op tamboerijn of framedrums gespeeld wordt. Didgeridoo spelen is mijn nieuwe uitdaging.

Elke stijl, elke manier

Ik heb van alles gespeeld van jazz tot heavy metal. Ik ben zelf een rechtshandige drummer, maar ik geef ook linkshandige drummers les. Er zijn zelfs leerlingen die links drummen op een ‘rechts’ drumstel. Er zijn twinpedalen bij de drumstellen, zodat de drummers met dubbele bass-techniek ook uit de voeten kunnen. Voor leerlingen die nog nooit op een twinpedaal hebben gespeeld is er dus de mogelijkheid om eens wat te experimenteren. Een goede houding, de juiste techniek op het juiste moment gebruiken, niet constant van bladmuziek spelen maar ook improviseren en vooral plezier beleven aan het drummen; dat zijn de belangrijkste ingrediënten van een drum les die je bij mij krijgt!


Powered by WordPress & Atahualpa
Translate »